Etiqa Takaful Online Agency

FAIL (the browser should render some flash content, not this).

Mengenai Etiqa


Pada tahun 2005, Maybank Ageas (dahulunya dikenali sebagai Mayban Ageas), insurans Maybank dan lengan takaful yang terdiri daripada Mayban General Assurance, Mayban Life Assurance dan Mayban Takaful bergabung dengan Malaysia National Insurance Berhad, syarikat insurans kebangsaan terbesar di Malaysia dan anak syarikatnya, Takaful Nasional Sdn Bhd, pembekal Takaful terulung di Malaysia. Penggabungan ini melonjak Ageas Maybank kepada kedudukan syarikat insurans kedua terbesar di Malaysia. Pada akhir tahun 2007, usaha penggabungan dengan Malaysia National Insurance dan Takaful Nasional telah membawa kepada perubahan jenama untuk keseluruhan kumpulan insurans dan takaful kepada nama baru - Etiqa. Etiqa manjadi jenama utama untuk semua perniagaan insurans dan takaful di bawah Ageas Maybank. Entiti yang beroperasi lima dikumpulkan di bawah dua anak syarikat utama untuk masing-masing konvensional dan Takaful: Malaysia National Insurance Berhad, kini dikenali sebagai Etiqa Insurance Berhad dan Takaful Nasional Sdn Bhd, dinamakan semula sebagai Etiqa Takaful Berhad.

Bagi tahun kewangan 2010/2011, Premium Kasar oleh Etiqa adalah sebanyak RM 4.3 bilion (USD 1.33 bilion) manakala sumbangan Takaful adalah sebanyak RM 2 bilion (AS $ 619 juta), meletakkan sebagai syarikat insurans keseluruhan kedua terbesar di Malaysia dan ada Takaful yang terbaik di negara ini, dengan keuntungan sebelum cukai sebanyak RM 505 juta (USD 156 juta). Hari ini, Etiqa menawarkan pelbagai saluran pengedar produk Insurans dan Takaful melalui kuasanya 23,000 agensi, 30 Insurans dan Takaful cawangan, lebih daripada 450 cawangan Maybank, mesin ATM dan bank-bank pihak ketiga yang lain, menyediakan kemudahan sepenuhnya kemudahan kepada pelanggan, yang tidak dapat ditandingi oleh syarikat lain. Disokong oleh bank terbesar di Malaysia, keutuhan kewangan Etiqa menjadikannya lebih bersedia untuk menjadi syarikat takaful No.1 di Malaysia. Etiqa telah pun berada di kedudukan teratas untuk perniagaan Takaful dengan penguasaan pasaran sebanyak 44% pada tahun 2011. Etiqa juga berada di tangga. 1 bagi kedua-dua Takaful Hayat / keluarga (perniagaan baru) dan am.


Sejak dilancarkan pada tahun 2007, Etiqa terus mendapat pelbagai anugerah di peringkat antarabangsa sebagai bukti kepimpinan dalam industri, Etiqa telah memenangi anugerah 'Pemasaran Takaful Terbaik' pada Anugerah Takaful Antarabangsa 2008 di London, anugerah 'Syarikat Takaful Paling Cemerlang' di Forum Kewangan Islam Kuala Lumpur pada tahun 2008, 2009, 2010 dan sekali lagi pada tahun 2011, 'Jenama Terbaik dalam Perkhidmatan - Insurans dan Takaful' anugerah di Brand Laureate Award Night 2009 di Kuala Lumpur dan 'Best Bancatakaful' anugerah di Takaful Antarabangsa Anugerah 2009 di London.